25.8 C
Skopje
понеделник, септември 27, 2021

Многумина Црногори со национални знамиња денеска од протестниот собир во Цетиње еве ја причината???

Многумина Црногори со национални знамиња денеска од протестниот собир во Цетиње порачаа дека нема да дозволат на поглаварот Српската православна црква во Црна Гора, митрополитот Јоаникие, да биде востоличен на 5-ти септември во цетинскиот манастир.

Одлуката на синодот на СПЦ за востоличување на митрополитот Јоаникие на Цетиње, демонстрантите го гледаат како обид наводно да се понижи националниот, државен и духовен центар на Црна Гора. Тие порачуваа обредот да биде одржан на секое друго место освен во Цетинскиот манастир.

-Не му браниме на српскиот патријарх да го востоличи својот намесник таму каде ги изградила или добила црквите на Србија во Црна Гора, но не го дозволуваме овој окупаторски чин во столицата на свети Петар во Цетинскиот манастир како повеќегодишен и вечен симбол на црногорската духовна, државна и национална самобитност и слобода“, се наведува во декларацијата од протестот.

Во декларацијата се наведува дека немаат друга татковина освен Црна Гора и дека нема да дозволат нејзина „клерикализација, фашизација, асимилација и претопување во српскиот свет“


Многумина Црногори со национални знамиња денеска од протестниот собир во Цетиње порачаа дека нема да дозволат на поглаварот Српската православна црква во Црна Гора, митрополитот Јоаникие, да биде востоличен на 5-ти септември во цетинскиот манастир.

Одлуката на синодот на СПЦ за востоличување на митрополитот Јоаникие на Цетиње, демонстрантите го гледаат како обид наводно да се понижи националниот, државен и духовен центар на Црна Гора. Тие порачуваа обредот да биде одржан на секое друго место освен во Цетинскиот манастир.

-Не му браниме на српскиот патријарх да го востоличи својот намесник таму каде ги изградила или добила црквите на Србија во Црна Гора, но не го дозволуваме овој окупаторски чин во столицата на свети Петар во Цетинскиот манастир како повеќегодишен и вечен симбол на црногорската духовна, државна и национална самобитност и слобода“, се наведува во декларацијата од протестот.

Во декларацијата се наведува дека немаат друга татковина освен Црна Гора и дека нема да дозволат нејзина „клерикализација, фашизација, асимилација и претопување во српскиот свет“


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Илијев на средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани

Средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани, на која разменивме мислења за реализираните проекти во изминативе четири години и идеи за...
- Advertisement -

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов. Анкета направена во "Microsoft Excel" и претставено лажно истражување се шири на социјалните мрежи...

Анастасов – Ладич: Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба

✅ Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба со вкупна должина над 600 метри. ➡️ Општина Пробиштип за овој проект распиша јавна набавка...

Свети Николе добива нова противпожарна станица (ФОТО)

Во полн ек се одвиваат градежните активности околу изградбата на новата противпожарна станица во нашето Свети Николе. Нашата општина за прв пат добива нова, модерна...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Илијев на средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани

Средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани, на која разменивме мислења за реализираните проекти во изминативе четири години и идеи за...

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов. Анкета направена во "Microsoft Excel" и претставено лажно истражување се шири на социјалните мрежи...

Анастасов – Ладич: Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба

✅ Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба со вкупна должина над 600 метри. ➡️ Општина Пробиштип за овој проект распиша јавна набавка...

Свети Николе добива нова противпожарна станица (ФОТО)

Во полн ек се одвиваат градежните активности околу изградбата на новата противпожарна станица во нашето Свети Николе. Нашата општина за прв пат добива нова, модерна...
error: Content is protected !!