30.8 C
Skopje
понеделник, септември 27, 2021

Микробиологот Никола Пановски вели дека примањето вакцина е доброволен избор на секој граѓанин и никој нема право да ги присилува

Микробиологот Никола Пановски вели дека примањето вакцина е доброволен избор на секој граѓанин и никој нема право да ги присилува граѓаните да се вакцинираaт.

Затоа, смета дека надлежните треба да се обидат јасно да објаснат за придобивките од вакцинацијата и за можните компликации и проблеми што може да настанат доколку некој не биде вакциниран.

„Алтернатива на кампањата „Ако не се вакцинираш сега, од септември нема кафана“, според мене, би била „Ако не се вакцинираш ќе се разболиш и…“ во овој стил би требало да оди по медиуми:

„Драги граѓанки и граѓани, од септември се планира училиштата да работат со физичко присуство на децата. Децата се со екстремно низок ризик од компликации од Ковид, но може лесно да се инфицираат и без или со симптоми слични на настинка да ви го донесат вирусот дома и да ве инфицираат вас родителите или вашите родители. Ризикот кај вас од компликации од Ковид, доколку не сте ја прележале болеста или не сте вакцинирани е многу повисок отколку кај децата, реален е и многу веројатен. Обезбедени се бесплатни безбедни вакцини за да се заштитите, има време да го направите тоа. Изборот е ваш. Вакцината е доброволна, никој нема право да ве присилува да ја примите“ – порачува Пановски.


Микробиологот Никола Пановски вели дека примањето вакцина е доброволен избор на секој граѓанин и никој нема право да ги присилува граѓаните да се вакцинираaт.

Затоа, смета дека надлежните треба да се обидат јасно да објаснат за придобивките од вакцинацијата и за можните компликации и проблеми што може да настанат доколку некој не биде вакциниран.

„Алтернатива на кампањата „Ако не се вакцинираш сега, од септември нема кафана“, според мене, би била „Ако не се вакцинираш ќе се разболиш и…“ во овој стил би требало да оди по медиуми:

„Драги граѓанки и граѓани, од септември се планира училиштата да работат со физичко присуство на децата. Децата се со екстремно низок ризик од компликации од Ковид, но може лесно да се инфицираат и без или со симптоми слични на настинка да ви го донесат вирусот дома и да ве инфицираат вас родителите или вашите родители. Ризикот кај вас од компликации од Ковид, доколку не сте ја прележале болеста или не сте вакцинирани е многу повисок отколку кај децата, реален е и многу веројатен. Обезбедени се бесплатни безбедни вакцини за да се заштитите, има време да го направите тоа. Изборот е ваш. Вакцината е доброволна, никој нема право да ве присилува да ја примите“ – порачува Пановски.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Илијев на средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани

Средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани, на која разменивме мислења за реализираните проекти во изминативе четири години и идеи за...
- Advertisement -

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов. Анкета направена во "Microsoft Excel" и претставено лажно истражување се шири на социјалните мрежи...

Анастасов – Ладич: Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба

✅ Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба со вкупна должина над 600 метри. ➡️ Општина Пробиштип за овој проект распиша јавна набавка...

Свети Николе добива нова противпожарна станица (ФОТО)

Во полн ек се одвиваат градежните активности околу изградбата на новата противпожарна станица во нашето Свети Николе. Нашата општина за прв пат добива нова, модерна...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Илијев на средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани

Средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани, на која разменивме мислења за реализираните проекти во изминативе четири години и идеи за...

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов. Анкета направена во "Microsoft Excel" и претставено лажно истражување се шири на социјалните мрежи...

Анастасов – Ладич: Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба

✅ Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба со вкупна должина над 600 метри. ➡️ Општина Пробиштип за овој проект распиша јавна набавка...

Свети Николе добива нова противпожарна станица (ФОТО)

Во полн ек се одвиваат градежните активности околу изградбата на новата противпожарна станица во нашето Свети Николе. Нашата општина за прв пат добива нова, модерна...
error: Content is protected !!