25.8 C
Skopje
понеделник, септември 27, 2021

Ламбада корона COJ тргнал од Јужна Америка: 3афатени се 29 земји, што се знае за него?

Ламбда корона сој уште помалку е испитан од делта сојот.

Забележан е во 29 земји, за сега.

Делта корона сојот стигнал на Балканот, и многумина ги загрижува фактот дека побрзо се шири од предходниот. Делта сој не е смртоносен, дава поразлична, но не и тешка клиничка слика, во прашање е само еден во низата мутации на ковид-19.

Проф. др. Нада Куљиќ Капулица, микробиолог, зборувала за домашните медиуми за новиот, ламбда сој. Тргнал од Јужна Америја, го викаат уште и варијанта С37, а веќе се раширил во 29 земји во светот.

“Се претпоставува дека побрзо се пренесува, сега е во прв степен варијанта што значи дека на струката и е недоволно познат и ‘интересен“. Претходните соеви биле во вториот чекор по тежина, што ги категоризираат во вируси кои ја победуваат загриженоста“, рекла таа.

Дејството на вакцината на ламбда сојот, како и антителата, сеуште не се испитани бидејќи за овој сој малку се знае.

“Ламбда сојот се уште е непознат, и не е докажано дали дава тешка клиничка слика“, рекла таа.


Ламбда корона сој уште помалку е испитан од делта сојот.

Забележан е во 29 земји, за сега.

Делта корона сојот стигнал на Балканот, и многумина ги загрижува фактот дека побрзо се шири од предходниот. Делта сој не е смртоносен, дава поразлична, но не и тешка клиничка слика, во прашање е само еден во низата мутации на ковид-19.

Проф. др. Нада Куљиќ Капулица, микробиолог, зборувала за домашните медиуми за новиот, ламбда сој. Тргнал од Јужна Америја, го викаат уште и варијанта С37, а веќе се раширил во 29 земји во светот.

“Се претпоставува дека побрзо се пренесува, сега е во прв степен варијанта што значи дека на струката и е недоволно познат и ‘интересен“. Претходните соеви биле во вториот чекор по тежина, што ги категоризираат во вируси кои ја победуваат загриженоста“, рекла таа.

Дејството на вакцината на ламбда сојот, како и антителата, сеуште не се испитани бидејќи за овој сој малку се знае.

“Ламбда сојот се уште е непознат, и не е докажано дали дава тешка клиничка слика“, рекла таа.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Илијев на средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани

Средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани, на која разменивме мислења за реализираните проекти во изминативе четири години и идеи за...
- Advertisement -

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов. Анкета направена во "Microsoft Excel" и претставено лажно истражување се шири на социјалните мрежи...

Анастасов – Ладич: Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба

✅ Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба со вкупна должина над 600 метри. ➡️ Општина Пробиштип за овој проект распиша јавна набавка...

Свети Николе добива нова противпожарна станица (ФОТО)

Во полн ек се одвиваат градежните активности околу изградбата на новата противпожарна станица во нашето Свети Николе. Нашата општина за прв пат добива нова, модерна...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Илијев на средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани

Средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани, на која разменивме мислења за реализираните проекти во изминативе четири години и идеи за...

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов. Анкета направена во "Microsoft Excel" и претставено лажно истражување се шири на социјалните мрежи...

Анастасов – Ладич: Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба

✅ Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба со вкупна должина над 600 метри. ➡️ Општина Пробиштип за овој проект распиша јавна набавка...

Свети Николе добива нова противпожарна станица (ФОТО)

Во полн ек се одвиваат градежните активности околу изградбата на новата противпожарна станица во нашето Свети Николе. Нашата општина за прв пат добива нова, модерна...
error: Content is protected !!