6.8 C
Skopje
четврток, октомври 21, 2021

Како е подобро? Дали во лето е подобро да се вози со клима или со спуштени прозорци?

Вечна дилема на возачите во лето е дали се штеди повеќе гориво со возење со отворени прозорци или со вклучена клима кога надвор се пеколни температурите?

Потрошувачката на гориво зависи и од моделот на автомобилот, возачките навики и други фактори.

Одредени истражувања покажуваат дека возењето со клима на топло време ја зголемува потрошувачката на гориво во автомобил со четри патници за околу пет отсто.

На пример доколку возиле Фолксваген Бора со мотор од 90 коњски сили, во просек ќе потрошите половина литар гориво повеќе на 100 километри.

Клима или спушени прозорци?

Користењето на клима ја зголемува потршувачката на гориво, но спуштените прозорци гозголемуваат отпорот.

Тестовите покажуваат дека потрошувачката е поголема доколку возите со спуштени прозорци при брзина од 85-95 км/ч. При таа брзина ефикасноста за потрошувачка на гориво опаѓа за 20 отсто, додека при користење на клина таа опаѓа за 10 отсто.

При возење со брзина помала од 80км/ч, спуштените прозорци се ефикасна опција.

Значи, доколку сте во град и температурите не се превисоки, подобра опција е возење со спуштени прозорци. Но доколку надвор е пеколно жешко или возите со поголема брзина, климата е подобра опција, пишува Индекс.хр.


Вечна дилема на возачите во лето е дали се штеди повеќе гориво со возење со отворени прозорци или со вклучена клима кога надвор се пеколни температурите?

Потрошувачката на гориво зависи и од моделот на автомобилот, возачките навики и други фактори.

Одредени истражувања покажуваат дека возењето со клима на топло време ја зголемува потрошувачката на гориво во автомобил со четри патници за околу пет отсто.

На пример доколку возиле Фолксваген Бора со мотор од 90 коњски сили, во просек ќе потрошите половина литар гориво повеќе на 100 километри.

Клима или спушени прозорци?

Користењето на клима ја зголемува потршувачката на гориво, но спуштените прозорци гозголемуваат отпорот.

Тестовите покажуваат дека потрошувачката е поголема доколку возите со спуштени прозорци при брзина од 85-95 км/ч. При таа брзина ефикасноста за потрошувачка на гориво опаѓа за 20 отсто, додека при користење на клина таа опаѓа за 10 отсто.

При возење со брзина помала од 80км/ч, спуштените прозорци се ефикасна опција.

Значи, доколку сте во град и температурите не се превисоки, подобра опција е возење со спуштени прозорци. Но доколку надвор е пеколно жешко или возите со поголема брзина, климата е подобра опција, пишува Индекс.хр.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Ладич кон своите сограѓани од Пробиштип: На крајот, Вие одлучувате, а Вие никогаш не грешите!

Почитувани сограѓани, Вие сте мојот тим и мојот мотив. Вие докажавте дека Пробиштип е исклучителен град. Како и секогаш Вие точно знаете да препознаете „што е...
- Advertisement -

Николов: Штип нека биде пример за фер и демократски избори

Штип нека биде пример за фер и демократски избори ! Нека биде фер и демократски денешниов ден! Гласањето е граѓанска должност на сите полнолетни граѓани...

СКАНДАЛ: Прекршен изборниот молк во Штип – од страна на носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ

Носителот на листата на ДПМНЕ во Штип прекршува изборен молк, рекламите на неговиот профил се сеуште активни. Вака ли сакате да водите држава бе...

На последниот ТВ дуел, Сашко Николов му го зададе крајниот удар на Иван Јорданов

На последниот ТВ дуел меѓу Сашко Николов и Иван Јорданов, до израз дојде целата слика за двајцата кандидати. Слободно може да се каже дека...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ладич кон своите сограѓани од Пробиштип: На крајот, Вие одлучувате, а Вие никогаш не грешите!

Почитувани сограѓани, Вие сте мојот тим и мојот мотив. Вие докажавте дека Пробиштип е исклучителен град. Како и секогаш Вие точно знаете да препознаете „што е...

Николов: Штип нека биде пример за фер и демократски избори

Штип нека биде пример за фер и демократски избори ! Нека биде фер и демократски денешниов ден! Гласањето е граѓанска должност на сите полнолетни граѓани...

СКАНДАЛ: Прекршен изборниот молк во Штип – од страна на носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ

Носителот на листата на ДПМНЕ во Штип прекршува изборен молк, рекламите на неговиот профил се сеуште активни. Вака ли сакате да водите држава бе...

На последниот ТВ дуел, Сашко Николов му го зададе крајниот удар на Иван Јорданов

На последниот ТВ дуел меѓу Сашко Николов и Иван Јорданов, до израз дојде целата слика за двајцата кандидати. Слободно може да се каже дека...
error: Content is protected !!