6.8 C
Skopje
четврток, октомври 21, 2021

Илиевски: Долгот на Општина Куманово бил 700.000 евра во 2017, а заедно со камати и извршни решенија е 4 милиони, да не се манипулираат граѓаните

Оливер Илиевски, кандидатот на СДСМ за градоначалник на Куманово на прес конференција на прашање од новинар колку е вистинскиот долг на Општина Куманово и колку е вратен тој долг, одговори дека долгот на Општина Куманово е 700.000 евра, заедно со камати и извршни решенија е 4 милиони и да не се манипулираат граѓаните. Одговорот на Илиевски ви го пренесуваме интегрално во продолжение:

Во нашата држава постојат позитивни законски регулативи како и сметководствена евиденција. Постои записник за побарувања и обрски на општината.
Во 2018 година тој долг се зборуваше дека е 17 милиони евра, во 2019 дека е 12 милиони евра, сега се зборува дека е 11 милиони евра, така што во 2018 на почеток е пријавен долг 4 милиони евра, официјален документ од Општина Куманово до Владата, од кои 2 милиони евра се вратени од Владата, а 2 милиони евра од страна на Општината, но тука спаѓаат сите извршни решенија, правниците знаат дека тие до нивно издавање се состојат и од камата од долгот од претходниот период. Не треба да се манипулира со граѓаните, туку да се прикажат официјални бројки.

ЈП Водовод Куманово во 2017 година по завршна сметка должи 7.3 милиони евра, по 4 години должи 8.3 милиони евра, повеќе за 1 милион од 2017, а ЈП Чистота и зеленило должи 1.2 милиони евра, другите се со помали долгови и сите се слични како во 2017 година. Треба да се каже дека Општина Куманово должи 700.000 евра по тековни обврски, а остатокот се извршни решенија, со се камата по тие извршни решенија. Опепативен буџет за Општина Куманово за 4 години бил 14 милиони евра, од кои 12 милиони требало да се инвестираат во Куманово,

Во идниот период сето тоа ќе биде анализирано, бидејќи јас лично не гледам инвестиции од 12 милиони евра од страна на Општината, на страна проектите на Владата кои се реализирани.


Оливер Илиевски, кандидатот на СДСМ за градоначалник на Куманово на прес конференција на прашање од новинар колку е вистинскиот долг на Општина Куманово и колку е вратен тој долг, одговори дека долгот на Општина Куманово е 700.000 евра, заедно со камати и извршни решенија е 4 милиони и да не се манипулираат граѓаните. Одговорот на Илиевски ви го пренесуваме интегрално во продолжение:

Во нашата држава постојат позитивни законски регулативи како и сметководствена евиденција. Постои записник за побарувања и обрски на општината.
Во 2018 година тој долг се зборуваше дека е 17 милиони евра, во 2019 дека е 12 милиони евра, сега се зборува дека е 11 милиони евра, така што во 2018 на почеток е пријавен долг 4 милиони евра, официјален документ од Општина Куманово до Владата, од кои 2 милиони евра се вратени од Владата, а 2 милиони евра од страна на Општината, но тука спаѓаат сите извршни решенија, правниците знаат дека тие до нивно издавање се состојат и од камата од долгот од претходниот период. Не треба да се манипулира со граѓаните, туку да се прикажат официјални бројки.

ЈП Водовод Куманово во 2017 година по завршна сметка должи 7.3 милиони евра, по 4 години должи 8.3 милиони евра, повеќе за 1 милион од 2017, а ЈП Чистота и зеленило должи 1.2 милиони евра, другите се со помали долгови и сите се слични како во 2017 година. Треба да се каже дека Општина Куманово должи 700.000 евра по тековни обврски, а остатокот се извршни решенија, со се камата по тие извршни решенија. Опепативен буџет за Општина Куманово за 4 години бил 14 милиони евра, од кои 12 милиони требало да се инвестираат во Куманово,

Во идниот период сето тоа ќе биде анализирано, бидејќи јас лично не гледам инвестиции од 12 милиони евра од страна на Општината, на страна проектите на Владата кои се реализирани.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Ладич кон своите сограѓани од Пробиштип: На крајот, Вие одлучувате, а Вие никогаш не грешите!

Почитувани сограѓани, Вие сте мојот тим и мојот мотив. Вие докажавте дека Пробиштип е исклучителен град. Како и секогаш Вие точно знаете да препознаете „што е...
- Advertisement -

Николов: Штип нека биде пример за фер и демократски избори

Штип нека биде пример за фер и демократски избори ! Нека биде фер и демократски денешниов ден! Гласањето е граѓанска должност на сите полнолетни граѓани...

СКАНДАЛ: Прекршен изборниот молк во Штип – од страна на носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ

Носителот на листата на ДПМНЕ во Штип прекршува изборен молк, рекламите на неговиот профил се сеуште активни. Вака ли сакате да водите држава бе...

На последниот ТВ дуел, Сашко Николов му го зададе крајниот удар на Иван Јорданов

На последниот ТВ дуел меѓу Сашко Николов и Иван Јорданов, до израз дојде целата слика за двајцата кандидати. Слободно може да се каже дека...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ладич кон своите сограѓани од Пробиштип: На крајот, Вие одлучувате, а Вие никогаш не грешите!

Почитувани сограѓани, Вие сте мојот тим и мојот мотив. Вие докажавте дека Пробиштип е исклучителен град. Како и секогаш Вие точно знаете да препознаете „што е...

Николов: Штип нека биде пример за фер и демократски избори

Штип нека биде пример за фер и демократски избори ! Нека биде фер и демократски денешниов ден! Гласањето е граѓанска должност на сите полнолетни граѓани...

СКАНДАЛ: Прекршен изборниот молк во Штип – од страна на носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ

Носителот на листата на ДПМНЕ во Штип прекршува изборен молк, рекламите на неговиот профил се сеуште активни. Вака ли сакате да водите држава бе...

На последниот ТВ дуел, Сашко Николов му го зададе крајниот удар на Иван Јорданов

На последниот ТВ дуел меѓу Сашко Николов и Иван Јорданов, до израз дојде целата слика за двајцата кандидати. Слободно може да се каже дека...
error: Content is protected !!