30.8 C
Skopje
понеделник, септември 27, 2021

Дополнителен мотив за вакцинирање: Два дена одмор по вакцина за вработените во администрацијата во Чешка

Владата на Чешка објави дека го усвоила предлогот да им се даде дополнителен одмор на сите вработени во јавната администрација кои се вакцинирани против Ковид-19.

Оваа мерка, донесена во договор со синдикатите, се однесува на сите вработени вакцинирани од 1 јануари, кои можат да искористат два дополнителни дена годишен одмор до крајот на годината.

„Не успеав да најдам други начини за да ги мотивирам да се вакцинираат. Некои можеби го критикуваат решението и велат дека е неправедно, но мислам дека е фер”, рече премиерот Андреј Бабиш, повикувајќи ги приватните компании да понудат нешто слично на нивните работници.

„Секој добар работодавач и сопственик на фирма е свесен дека мора да ги заштити своите работници. Во спротивно, заразените работници ќе завршат во карантин, што може да има лоши последици за компанијата”, рече Бабиш.

Од 10,6 милиони жители на Чешка, 4,7 милиони се целосно вакцинирани.


Владата на Чешка објави дека го усвоила предлогот да им се даде дополнителен одмор на сите вработени во јавната администрација кои се вакцинирани против Ковид-19.

Оваа мерка, донесена во договор со синдикатите, се однесува на сите вработени вакцинирани од 1 јануари, кои можат да искористат два дополнителни дена годишен одмор до крајот на годината.

„Не успеав да најдам други начини за да ги мотивирам да се вакцинираат. Некои можеби го критикуваат решението и велат дека е неправедно, но мислам дека е фер”, рече премиерот Андреј Бабиш, повикувајќи ги приватните компании да понудат нешто слично на нивните работници.

„Секој добар работодавач и сопственик на фирма е свесен дека мора да ги заштити своите работници. Во спротивно, заразените работници ќе завршат во карантин, што може да има лоши последици за компанијата”, рече Бабиш.

Од 10,6 милиони жители на Чешка, 4,7 милиони се целосно вакцинирани.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Илијев на средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани

Средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани, на која разменивме мислења за реализираните проекти во изминативе четири години и идеи за...
- Advertisement -

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов. Анкета направена во "Microsoft Excel" и претставено лажно истражување се шири на социјалните мрежи...

Анастасов – Ладич: Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба

✅ Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба со вкупна должина над 600 метри. ➡️ Општина Пробиштип за овој проект распиша јавна набавка...

Свети Николе добива нова противпожарна станица (ФОТО)

Во полн ек се одвиваат градежните активности околу изградбата на новата противпожарна станица во нашето Свети Николе. Нашата општина за прв пат добива нова, модерна...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Илијев на средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани

Средба со луѓе кои дале придонес во развојот на Кочани, на која разменивме мислења за реализираните проекти во изминативе четири години и идеи за...

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов

ВМРО-ДПМНЕ со лажна анкета во Штип за водство на Иван Јорданов. Анкета направена во "Microsoft Excel" и претставено лажно истражување се шири на социјалните мрежи...

Анастасов – Ладич: Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба

✅ Завршено е поплочувањето на седум улици во Маричанска населба со вкупна должина над 600 метри. ➡️ Општина Пробиштип за овој проект распиша јавна набавка...

Свети Николе добива нова противпожарна станица (ФОТО)

Во полн ек се одвиваат градежните активности околу изградбата на новата противпожарна станица во нашето Свети Николе. Нашата општина за прв пат добива нова, модерна...
error: Content is protected !!