6.8 C
Skopje
четврток, октомври 21, 2021

Бидејќи зборуваме за “СЕГА”…На 11-ти Октомври во малечката земја за која раскажуваме имало востание против фашизмот

Фејсбук статус на Штипче:

Бидејќи зборуваме за “СЕГА”…На 11-ти Октомври во малечката земја за која раскажуваме имало востание против фашизмот.

За почеток на востанието против фашизмот во Македонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ го извршува во Прилеп1941 година. Во нападот учествуваат 16 партизани, распределени во три групи. Првата го напаѓа бугарскиот полициски участок, втората – затворот, а третата има задача да ги прекине телефонските врски и електричната инсталација.

Помеѓу партизаните немало загинати, а бил убиен еден стражар од участокот во Прилеп од Душан Наумоски. Татко му на Наумоски бил пријател на стражарот Петар Колев, коj бил местен човек, мобилизиран. Душко го искористил ова па се приближил и го убил.

На 12 октомври 1941 година, во областа Студена вода е формиран Кумановскиот (Козјачки) партизански одред, а во областа Менкова колиба Карадачкиот партизански одред. При првите судири со бугарската војска овие партизански одреди биле разбиени. Карадачкиот одред е разбиен на 14 октомври, а Козјачкиот одред – на 17 октомври. Скопскиот партизански одред, формиран веќе во август, не зема активно учество во овие настани.

Иако активноста на овие први партизански одреди е скромна, таа претставува иницијална каписла за продолжување на борбата за оваа малечка земја денеска да биде тоа што е.. Да биде прогресивна, убава, солидно место за живеење на нејзините жители, бидејќи тие си ја сакаат таква каква што е, ама бараат поголеми шанси за напредок, сакаат да бидат урбани, модерни, сакаат најмладите жители да останат тука и ова парче што тие го нарекуваат земја да нуди еднакви можности за сите.
Мислеа дека тоа ќе се реши со трката од која ќе произлезеше лидерот на нивната општина и сакаа да го одберат најдоброто.

Честит 11-ти Октомври, а во меѓувреме :Фејсбук статус на Штипче:

Бидејќи зборуваме за “СЕГА”…На 11-ти Октомври во малечката земја за која раскажуваме имало востание против фашизмот.

За почеток на востанието против фашизмот во Македонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ го извршува во Прилеп1941 година. Во нападот учествуваат 16 партизани, распределени во три групи. Првата го напаѓа бугарскиот полициски участок, втората – затворот, а третата има задача да ги прекине телефонските врски и електричната инсталација.

Помеѓу партизаните немало загинати, а бил убиен еден стражар од участокот во Прилеп од Душан Наумоски. Татко му на Наумоски бил пријател на стражарот Петар Колев, коj бил местен човек, мобилизиран. Душко го искористил ова па се приближил и го убил.

На 12 октомври 1941 година, во областа Студена вода е формиран Кумановскиот (Козјачки) партизански одред, а во областа Менкова колиба Карадачкиот партизански одред. При првите судири со бугарската војска овие партизански одреди биле разбиени. Карадачкиот одред е разбиен на 14 октомври, а Козјачкиот одред – на 17 октомври. Скопскиот партизански одред, формиран веќе во август, не зема активно учество во овие настани.

Иако активноста на овие први партизански одреди е скромна, таа претставува иницијална каписла за продолжување на борбата за оваа малечка земја денеска да биде тоа што е.. Да биде прогресивна, убава, солидно место за живеење на нејзините жители, бидејќи тие си ја сакаат таква каква што е, ама бараат поголеми шанси за напредок, сакаат да бидат урбани, модерни, сакаат најмладите жители да останат тука и ова парче што тие го нарекуваат земја да нуди еднакви можности за сите.
Мислеа дека тоа ќе се реши со трката од која ќе произлезеше лидерот на нивната општина и сакаа да го одберат најдоброто.

Честит 11-ти Октомври, а во меѓувреме :ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Ладич кон своите сограѓани од Пробиштип: На крајот, Вие одлучувате, а Вие никогаш не грешите!

Почитувани сограѓани, Вие сте мојот тим и мојот мотив. Вие докажавте дека Пробиштип е исклучителен град. Како и секогаш Вие точно знаете да препознаете „што е...
- Advertisement -

Николов: Штип нека биде пример за фер и демократски избори

Штип нека биде пример за фер и демократски избори ! Нека биде фер и демократски денешниов ден! Гласањето е граѓанска должност на сите полнолетни граѓани...

СКАНДАЛ: Прекршен изборниот молк во Штип – од страна на носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ

Носителот на листата на ДПМНЕ во Штип прекршува изборен молк, рекламите на неговиот профил се сеуште активни. Вака ли сакате да водите држава бе...

На последниот ТВ дуел, Сашко Николов му го зададе крајниот удар на Иван Јорданов

На последниот ТВ дуел меѓу Сашко Николов и Иван Јорданов, до израз дојде целата слика за двајцата кандидати. Слободно може да се каже дека...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ладич кон своите сограѓани од Пробиштип: На крајот, Вие одлучувате, а Вие никогаш не грешите!

Почитувани сограѓани, Вие сте мојот тим и мојот мотив. Вие докажавте дека Пробиштип е исклучителен град. Како и секогаш Вие точно знаете да препознаете „што е...

Николов: Штип нека биде пример за фер и демократски избори

Штип нека биде пример за фер и демократски избори ! Нека биде фер и демократски денешниов ден! Гласањето е граѓанска должност на сите полнолетни граѓани...

СКАНДАЛ: Прекршен изборниот молк во Штип – од страна на носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ

Носителот на листата на ДПМНЕ во Штип прекршува изборен молк, рекламите на неговиот профил се сеуште активни. Вака ли сакате да водите држава бе...

На последниот ТВ дуел, Сашко Николов му го зададе крајниот удар на Иван Јорданов

На последниот ТВ дуел меѓу Сашко Николов и Иван Јорданов, до израз дојде целата слика за двајцата кандидати. Слободно може да се каже дека...
error: Content is protected !!