6.8 C
Skopje
четврток, октомври 21, 2021

Анкета на “Стратум”: СДСМ води за 2,3% пред ВМРО-ДПМНЕ

Анкетата на агенцијата „Стратум“ на една недела пред локалните избори покажува дека изборната битка ќе биде неизвесна, но СДСМ е во благо водство пред ВМРО-ДПМНЕ. Од оние што се изјасниле дека ќе излезат на изборите рејтингот на СДСМ е 26,1 а за ВМРО-ДПМНЕ 23,8 отсто.

За третото место има три изедначени актери – ДУИ со 11,64, па Алијансата за Албанците со 11,49 и независните листи со дури 11,2 проценти. Левица заостанува со 6,7 отсто поддршка, а за Беса се изјасниле 2,87 отсто од анкетираните.

Слична е и ситуацијата во одговорите за кои советнички листи би гласале. Во овој сегмент СДСМ има поддршка од 20,1, а ВМРО-ДПМНЕ 18,3 отсто. И тука битката за третото место е изедначена – за ДУИ 9, за Алијансата за Албанците 8,6 и за независните листи 9,6. Поддршката за Левица е 5,2, а за Беса 2,2 отсто.

Во анкетата се правени и истражувања за состојбата на домаќинствата, очекувањата за наредните 12 месеци и финансиската состојба. Анкетата е правена со директни интервјуа во 1.200 домаќинства. Грешката на примерокот е +/-3,4 отсто.


Анкетата на агенцијата „Стратум“ на една недела пред локалните избори покажува дека изборната битка ќе биде неизвесна, но СДСМ е во благо водство пред ВМРО-ДПМНЕ. Од оние што се изјасниле дека ќе излезат на изборите рејтингот на СДСМ е 26,1 а за ВМРО-ДПМНЕ 23,8 отсто.

За третото место има три изедначени актери – ДУИ со 11,64, па Алијансата за Албанците со 11,49 и независните листи со дури 11,2 проценти. Левица заостанува со 6,7 отсто поддршка, а за Беса се изјасниле 2,87 отсто од анкетираните.

Слична е и ситуацијата во одговорите за кои советнички листи би гласале. Во овој сегмент СДСМ има поддршка од 20,1, а ВМРО-ДПМНЕ 18,3 отсто. И тука битката за третото место е изедначена – за ДУИ 9, за Алијансата за Албанците 8,6 и за независните листи 9,6. Поддршката за Левица е 5,2, а за Беса 2,2 отсто.

Во анкетата се правени и истражувања за состојбата на домаќинствата, очекувањата за наредните 12 месеци и финансиската состојба. Анкетата е правена со директни интервјуа во 1.200 домаќинства. Грешката на примерокот е +/-3,4 отсто.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Ладич кон своите сограѓани од Пробиштип: На крајот, Вие одлучувате, а Вие никогаш не грешите!

Почитувани сограѓани, Вие сте мојот тим и мојот мотив. Вие докажавте дека Пробиштип е исклучителен град. Како и секогаш Вие точно знаете да препознаете „што е...
- Advertisement -

Николов: Штип нека биде пример за фер и демократски избори

Штип нека биде пример за фер и демократски избори ! Нека биде фер и демократски денешниов ден! Гласањето е граѓанска должност на сите полнолетни граѓани...

СКАНДАЛ: Прекршен изборниот молк во Штип – од страна на носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ

Носителот на листата на ДПМНЕ во Штип прекршува изборен молк, рекламите на неговиот профил се сеуште активни. Вака ли сакате да водите држава бе...

На последниот ТВ дуел, Сашко Николов му го зададе крајниот удар на Иван Јорданов

На последниот ТВ дуел меѓу Сашко Николов и Иван Јорданов, до израз дојде целата слика за двајцата кандидати. Слободно може да се каже дека...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ладич кон своите сограѓани од Пробиштип: На крајот, Вие одлучувате, а Вие никогаш не грешите!

Почитувани сограѓани, Вие сте мојот тим и мојот мотив. Вие докажавте дека Пробиштип е исклучителен град. Како и секогаш Вие точно знаете да препознаете „што е...

Николов: Штип нека биде пример за фер и демократски избори

Штип нека биде пример за фер и демократски избори ! Нека биде фер и демократски денешниов ден! Гласањето е граѓанска должност на сите полнолетни граѓани...

СКАНДАЛ: Прекршен изборниот молк во Штип – од страна на носителот на листата на ВМРО-ДПМНЕ

Носителот на листата на ДПМНЕ во Штип прекршува изборен молк, рекламите на неговиот профил се сеуште активни. Вака ли сакате да водите држава бе...

На последниот ТВ дуел, Сашко Николов му го зададе крајниот удар на Иван Јорданов

На последниот ТВ дуел меѓу Сашко Николов и Иван Јорданов, до израз дојде целата слика за двајцата кандидати. Слободно може да се каже дека...
error: Content is protected !!